Close

Paras air Empangan Muda berkurangan

2026-03-26 HaiPress

Foto fail

SIK,26 Mac -Paras air di Empangan Muda kini berada pada tahap membimbangkan,selepas merekodkan hanya sekitar lapan peratus daripada kapasiti takungan setakat hari ini,berikutan cuaca panas yang melanda Kedah.

RINGKASAN BERITA AI

Pengerusi Lembaga Kemajuan Pertanian Muda atau MADA,Ismail Salleh berkata empangan berkenaan amat penting kerana berfungsi mengumpul air sebelum disalurkan ke Empangan Pedu bagi tujuan pengairan sawah padi di Kawasan Muda.

“Paras takungan air di Empangan Muda dilaporkan hanya mencecah 8.04 peratus bersamaan 10 ribu 50 ekar kaki selepas beberapa bulan negeri Kedah dilanda kemarau,” katanya dalam satu kenyataan.

Secara keseluruhan paras air di tiga empangan utama iaitu Empangan Muda,Pedu dan Ahning kini berada sekitar 39 peratus,sekali gus memberi kesan kepada perancangan musim tanaman padi.

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Hak ciptat 2009-2020 Ekonomi Melayu      Hubungi kami   SiteMap