Close

Pengguna SDE lega kadar tol dikekalkan

2025-07-25 HaiPress

Keputusan disambut baik pengguna yang menjadikan SDE sebagai laluan harian mereka.

KOTA TINGGI,25 Julai - Pengguna Lebuhraya Senai-Desaru (SDE) menarik nafas lega susulan pengumuman Perdana Menteri,Datuk Seri Anwar Ibrahim,mengekalkan kadar tol sedia ada di seluruh negara.

Keputusan itu disambut baik oleh pengguna SDE yang menjadikan laluan tersebut sebagai jalan harian ke tempat kerja,yang mengurangkan beban perbelanjaan bulanan mereka.

Tinjauan mendapati,ada pengguna terpaksa memperuntukkan sehingga RM400 sebulan untuk pembayaran tol.

“Saya ingin ucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri kerana kadar tol SDE tidak dinaikkan. Bagi saya,kadar sekarang sudah cukup tinggi jika dibandingkan dengan lebuh raya PLUS,” kata Nurulasha,seorang pengguna harian lebuh raya itu.

Bagi Syafik Rahman pula,SDE merupakan laluan paling efisien untuk ke tempat kerja di Pasir Gudang dari kediamannya di Bandar Penawar.

“Jika guna jalan kampung,masa perjalanan menjadi tiga kali ganda. SDE jauh lebih cepat dan dekat,” katanya.

Sementara itu,Raden Azwan berpandangan bahawa SDE memainkan peranan penting dalam menyokong sektor pelancongan,khususnya menjelang Tahun Melawat Johor 2026.

“Lebuhraya ini dapat menarik lebih ramai pelancong dari seluruh negara ke negeri Johor,” ujarnya.

Setakat ini,kadar tol perjalanan penuh dari Ulu Tiram ke Bandar Penawar adalah RM9.90 sehala.

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Hak ciptat 2009-2020 Ekonomi Melayu      Hubungi kami   SiteMap